FORUM

Krajowy program odb...
 
Notifications
Clear all

Krajowy program odbudowy pogłowia trzody chlewnej

520 Posty
69 Users
0 Reactions
584.9 K Widok
(@robert0169)
Posty: 765
Prominent Member
 

wiekszosc forumowiczow nie widzalo normalnego warchlaka na oczy na 1080szt w 3rzutach odpadlo 9szt z czego 2 połamane nogi nigdy nie przekroczyły 100dni a strzykawki antybiotyki to bajki nikt nie podaje bez koniecznosci bo to nie miało by sensu jesli ktos na wlasne zyczenie pokuje odpad do chlewni to jego sprawa ale na 100% dlugo nie pociagnie

 
Opublikowany : 07/03/2013 6:36 pm
(@krzywy)
Posty: 914
Prominent Member
 

Kto prowadził cykl zamknięty miał wymierne korzyści ,jak nie na tuczu to na prosiaku ,pod warunkiem ,że miał trochę oleju w głowie do prowadzenia stada. Ja po zeszłorocznej depopulacji wziołem 1 rzut warchlaka ,po czym szybciutko wróciłem do macior. Zarobiłem całe 27 zeta i 50 GROSZY mimo że nic nie padło ,a w aptece zostawiłem tylko 3 zł na szt. Tylko usiąść i płakać :roll:

Jakie loszki wziąłeś?

 
Opublikowany : 07/03/2013 6:41 pm
(@marek99a)
Posty: 364
Reputable Member
 

PIC -linia camborouch 24

 
Opublikowany : 07/03/2013 6:46 pm
(@baraki)
Posty: 4390
Famed Member
 

To Ci Muchozol jedną historyjkę opowiem. Mój ojciec lubi powiesić kawałem surowego mięsa na grzejniku i potem to sobie po trochu konsumować. Było mięso swoje, było wszystko w porządku. W Polo mieli ładne mięso z łopatki. Też chciał ususzyć. Nie dało się. Tak było nasączone, że część wyciekła, reszta odparowała. W końcu kawałek się pomarszczył i zmniejszył o połowę.
Zapewne nie była to czysta woda, lecz z dodatkiem soli peklujących (ładniejszy kolor).

Myślę że SPPTCh zajmie się ta kwestią, z mięsem ma byc tak samo jak z masłem, czyli mięso to ma byc mięso a mieso z dodatkiem wody to masię nazywac mięso z dodatkiem wody. Obowiązek podawania % surowca i suchewj masy.
Teraz ściąga się duński schab napompowany woda i sprzedaje w promocji psując rynek.

Nawigacja rolnicza RTK w niskiej cenie, dostępna dla każdego.
tel 606832207

 
Opublikowany : 07/03/2013 7:09 pm
 F1
(@_f1_)
Posty: 1613
Noble Member
 

Ten 3 sort jak to nazywasz jakością przewyższa naszą fermówkę o statystycznych prosiakach z targu nie wspominając. Ale jak bedziemy zyć w swoim świecie jeszcze ze 3 lata to 5 mln będzie , z czego 4 z dunskim kolczykiem. Takie są fakty i to trzeba przyjąć do wiadomości, tu nie ma nic do zgadzania. Jak ktoś wyżej napisał na 10 tuczników na spędzie przypadło 10 macior. Czyżby odnowienie stada, zmiana genetyki? Chyba jednak likwidacja. Mnie też to sie nie podoba ale tu szlachetne hasła nie pomogą. Dopłaty są do rodzimych ras i te świnie to nam krzywdy nie robią, bo są bite w małych ubojniach. Ta nadprodukcja urosła by u nich i przyjechała do nas w postaci gotowego mięsa.

Przeaz ten 3 sort ludzie mięsa w sklepach nie kupują a będą jeszcze mniej bo to sama chemia od początku do końca na antybiotykach a dzieci umierają od gorączki jak w średniowieczu :roll:

Tak do porządku wymien mi tą chemie w mięsie surowym związki:
czekam z nie cierpliwoscią

Mięsa nie badałem ale kidyś kupiłem mielone to w trakcie smażenia wytapił się tłuszcz a mielone, rosły to niby od czego jak nie od dodatków życzę wszystkim smacznego :roll: :lol:

 
Opublikowany : 07/03/2013 7:18 pm
 fix
(@fix)
Posty: 613
Honorable Member
 

Myślę że SPPTCh zajmie się ta kwestią, z mięsem ma byc tak samo jak z masłem, czyli mięso to ma byc mięso a mieso z dodatkiem wody to masię nazywac mięso z dodatkiem wody. Obowiązek podawania % surowca i suchewj masy.
Teraz ściąga się duński schab napompowany woda i sprzedaje w promocji psując rynek.

jeszcze ludzie zapłaczą za dobrej jakości mięsem, i będą się pytać w sklepach co i skąd jest, tylko na to potrzeba jeszcze trochę czasu, bądź bardzo dobrej kampanii wszechobecnej w mediach, masowych środkach przekazu promującej jakość żywności. Na własnym przykładzie pracując w hurtowni elektrycznej wiem że ludzie już mają dość produktów made in China, każdy się pyta czy są polskie produkty bo już mają dość chińskiego dziadostwa i wolą więcej zapłacić aby żeby z chin nie było. Także myślę że niedługo przyjdzie i czas na żywność, ludzię będą zwracać uwagę na to co jedzą i skąd to pochodzi, tylko narazie nie wiedzą co jest dobre a co nie, bo jakby nie było na opakowaniu z kiełbasą nie jest napisane że ta kiełbasa jest z niemickiego tucznika czy duńskiego prosiaka a nie z polskiego bo przecież została wyprodukowana w polskim ZM czyli nasza POLSKA a że tej Polski jest tylko 10 % to już inna sprawa.

 
Opublikowany : 07/03/2013 7:41 pm
(@krzywy)
Posty: 914
Prominent Member
 

W TVN i TTV jest program o odświeżaniu wędlin w ZM Viola.

 
Opublikowany : 07/03/2013 8:14 pm
(@krzywy)
Posty: 914
Prominent Member
 

PIC -linia camborouch 24

I jak się sprawują? Pytam, bo mam podobne zamiary w obu kwestiach.

 
Opublikowany : 07/03/2013 8:18 pm
(@marek99a)
Posty: 364
Reputable Member
 

Daruj sobie -chyba że 22 ,29,46 bardziej na plenność nastawione ,kiedyś miałem 22 to na 1 porodach odsadzonych było 10.5 ,a teraz wstyd pisać, mimo że doświadczenie większe.

 
Opublikowany : 07/03/2013 8:20 pm
 fix
(@fix)
Posty: 613
Honorable Member
 

Tesco też bierze udział w odbudowie pogłowia świń...
http://www.farmer.pl/fakty/unia-europej ... 41549.html

 
Opublikowany : 08/03/2013 8:17 pm
 SA
(@_sa_)
Posty: 682
Honorable Member
 

Tesco też bierze udział w odbudowie pogłowia świń...
http://www.farmer.pl/fakty/unia-europej ... 41549.html

Tak ale od rolników brytyjskich i co tu chwalić

 
Opublikowany : 08/03/2013 9:47 pm
 fix
(@fix)
Posty: 613
Honorable Member
 

tak wiem że brytyjskich, ale chiałem pokazać jak się rynek trzody łamie i zaczyna wszystkim wokoło zależeć na odbudowie pogłowia świń bo się kończą czasy o których mówi powiedzenie: "rabuj bliźniego swego aż koszula spadnie z niego"
http://www.farmer.pl/produkcja-zwierzec ... 42377.html

 
Opublikowany : 09/03/2013 10:52 am
(@robert0169)
Posty: 765
Prominent Member
 

zawsz sie znajdzie taki co wstawi po 325za sztuke ale cuda tylko w

 
Opublikowany : 09/03/2013 3:57 pm
(@baraki)
Posty: 4390
Famed Member
 

Moge się mylić, ale sądze że dni Polskiego tuczu w cyklu otwartym sa policzone, w Holandii, Danii czy w Niemczech powstaje masa nowoczesnych tuczarni na tysiace tuczników kazda, niedługo przejma warchlaki przeznaczone na Polski rynek. Opowieści o ograniczeniach z uwagi na gnojowicę i smród można między bajki włożyć, separacja odchodów i filtracja powietrza sa na tyle dopracowane że to nie stanowi żadnego problemu. Tamtejsi producenci prosiaka zdażyli się niexle odkuć, teraz inwestuja w tuczarnie żeby zamknąć cykl, wkrótce zamiast warchlak do Polski trafi gotowy tucznik a w perspektywie gotowe zaopatrzenie dla marketów.

Nawigacja rolnicza RTK w niskiej cenie, dostępna dla każdego.
tel 606832207

 
Opublikowany : 09/03/2013 7:49 pm
Muchozolali
(@muchozolali)
Posty: 2735
Famed Member
 

za darmo go nie wyprodukują wszyscy stękają
tak z dwa tygodnie temu słyszałem ze Polsce max rok zostanie 750tys loch
i tak się stanie
Sz. P. obecny stan rzeczy pogarsza jeszcze fakt iż co roku dochodzą nowe problemy z rozrodem warunkami prawem stagnacją w hodowli cenami pasz
brakiem następców no i wahaniami cen i dam pingiem ze strony zachodu
jak to jest możliwe ze farmer z dani dostanie cenę 6,2 za 60%mis
i stanowi cenę opłacalną nie mówmy podziale zysku bo inwestycje trzeba robić.

To, co było, jest tym, co będzie, a to, co się stało, jest tym, co znowu się stanie,

 
Opublikowany : 09/03/2013 8:08 pm
(@stanislaw)
Posty: 2311
Noble Member
 

Gospodarz Polski pilnie potrzebny inaczej zeby w sciane .Kraj absurdow

 
Opublikowany : 09/03/2013 8:25 pm
 SA
(@_sa_)
Posty: 682
Honorable Member
 

Po to są budowane markety żeby sprzedawać własne towary we własnym sklepie i inne o ile to się opłaci dla inwestora i jest zgodne z interesem danego państwa z którego jest market. To nam Polakom się wydaje że to dla nas żeby myśmy zakupy taniej robili a oni realizują własne plany własnego państwa i będą sprzedawać mięso wieprzowe w Polsce Polakom i promocje dadzą na święta a co niech Polacy jedzą niemieckie , holenderskie i duńskie mięso przecież jesteśmy konsumentem a nie producentem UE

 
Opublikowany : 09/03/2013 8:37 pm
 SA
(@_sa_)
Posty: 682
Honorable Member
 

za darmo go nie wyprodukują wszyscy stękają
tak z dwa tygodnie temu słyszałem ze Polsce max rok zostanie 750tys loch
i tak się stanie
Sz. P. obecny stan rzeczy pogarsza jeszcze fakt iż co roku dochodzą nowe problemy z rozrodem warunkami prawem stagnacją w hodowli cenami pasz
brakiem następców no i wahaniami cen i dam pingiem ze strony zachodu
jak to jest możliwe ze farmer z dani dostanie cenę 6,2 za 60%mis
i stanowi cenę opłacalną nie mówmy podziale zysku bo inwestycje trzeba robić.

Przecież wszyscy wiemy że farmer w Dani nie tylko dostaje cenę za tucznika ale ma jeszcze różne dodatki finansowe do produkcji i to jest to co my nie mamy bo u nas rządzący mówią że nie wolno bo mamy wolny rynek i UE nie pozwala dotacji

 
Opublikowany : 09/03/2013 8:51 pm
(@pablo80)
Posty: 1507
Noble Member
 

Moge się mylić, ale sądze że dni Polskiego tuczu w cyklu otwartym sa policzone, w Holandii, Danii czy w Niemczech powstaje masa nowoczesnych tuczarni na tysiace tuczników kazda, niedługo przejma warchlaki przeznaczone na Polski rynek. Opowieści o ograniczeniach z uwagi na gnojowicę i smród można między bajki włożyć, separacja odchodów i filtracja powietrza sa na tyle dopracowane że to nie stanowi żadnego problemu. Tamtejsi producenci prosiaka zdażyli się niexle odkuć, teraz inwestuja w tuczarnie żeby zamknąć cykl, wkrótce zamiast warchlak do Polski trafi gotowy tucznik a w perspektywie gotowe zaopatrzenie dla marketów.

Mylisz się, stoją puste budynki po kilka lat. Gospodarstwa bankrutują jak wszędzie w tej branży, inne się rozwijają. Gospodarswa się specjalizują i nie w głowie im zamykanie cyklu. Prędzej rozbudują jeszcze bardziej produkcje prosiąt. I uwierz w dani jak są przepisy to każdy ich przestrzega, a jak nie to prędzej sam na siebie doniesie niż wymysli jak je obejść. Taki kraj, zresztą w zachodnich niemcach też tak kiedyś było. Teraz za dużo emigrantów i niemców ze wschodu i trochę się to zmieniło.

 
Opublikowany : 10/03/2013 12:23 am
(@baraki)
Posty: 4390
Famed Member
 

http://www.pigbusiness.nl/huisvesting/s ... em-in-stal

Nawigacja rolnicza RTK w niskiej cenie, dostępna dla każdego.
tel 606832207

 
Opublikowany : 10/03/2013 7:12 am
(@pablo80)
Posty: 1507
Noble Member
 

Koło mnie ponad rok temu firma zaczeła hodowle trzody. Zabrali się za ten nieopłacalny chów duńczyka i dziś mają jakieś 50 60 tys sztuk, więc jedna ferma w dani też mogła powstać. Pytanie czy oni na tym zarabiaja. Nie wiem, ale gdyby nie zarabiali to chyba by wstrzymali inwestycje, więc co najmniej na zero wychodzą. Także ten program odbudowy miał by sens,ale trzeba sie spieszyć, bo macior ponizej miliona już chyba jest i ubywa szybko.

 
Opublikowany : 10/03/2013 10:51 am
 SA
(@_sa_)
Posty: 682
Honorable Member
 

Koło mnie ponad rok temu firma zaczeła hodowle trzody. Zabrali się za ten nieopłacalny chów duńczyka i dziś mają jakieś 50 60 tys sztuk, więc jedna ferma w dani też mogła powstać. Pytanie czy oni na tym zarabiaja. Nie wiem, ale gdyby nie zarabiali to chyba by wstrzymali inwestycje, więc co najmniej na zero wychodzą. Także ten program odbudowy miał by sens,ale trzeba sie spieszyć, bo macior ponizej miliona już chyba jest i ubywa szybko.

Nie martw się o nasze maciory bo nie one w tym programie chodzi..
Jeżeli według tego programu mają być chlewnie od 150 do 750 sztuk loch to firmy komercyjne zachodnie zasiedlą te nowe chlewnie bo nasze nie są w stanie takie ilości wyprodukować przecież wszyscy o tym piszą tylko "POLSUS" pisze program który go wyruguje z rynku i po ci ludzie to robią zupełnie nie wiem przecież hodowcy z polsusa nie mają możliwości by zasiedlić te nowe chlewnie. A budowanie chlewni na 750 loch na Polskiej wsi przy takim bezrobociu i co z tymi na wsi co wypadną z produkcji co oni będą robić to morze te 750 podzielić na 10 to będzie 75 loch na chlewnie i 10 rodzin utrzymanie będzie miało, ale jak znam życie mania wielkości przeważy nad zdrowym rozsądkiem tak u nas jest.

 
Opublikowany : 10/03/2013 1:00 pm
(@stanislaw)
Posty: 2311
Noble Member
 

Bez komentarza

 
Opublikowany : 10/03/2013 1:21 pm
(@stan1069o2-pl)
Posty: 5315
Illustrious Member
 

Moge się mylić, ale sądze że dni Polskiego tuczu w cyklu otwartym sa policzone, w Holandii, Danii czy w Niemczech powstaje masa nowoczesnych tuczarni na tysiace tuczników kazda, niedługo przejma warchlaki przeznaczone na Polski rynek. Opowieści o ograniczeniach z uwagi na gnojowicę i smród można między bajki włożyć, separacja odchodów i filtracja powietrza sa na tyle dopracowane że to nie stanowi żadnego problemu. Tamtejsi producenci prosiaka zdażyli się niexle odkuć, teraz inwestuja w tuczarnie żeby zamknąć cykl, wkrótce zamiast warchlak do Polski trafi gotowy tucznik a w perspektywie gotowe zaopatrzenie dla marketów.

Mylisz się, stoją puste budynki po kilka lat. Gospodarstwa bankrutują jak wszędzie w tej branży, inne się rozwijają. Gospodarswa się specjalizują i nie w głowie im zamykanie cyklu. Prędzej rozbudują jeszcze bardziej produkcje prosiąt. I uwierz w dani jak są przepisy to każdy ich przestrzega, a jak nie to prędzej sam na siebie doniesie niż wymysli jak je obejść. Taki kraj, zresztą w zachodnich niemcach też tak kiedyś było. Teraz za dużo emigrantów i niemców ze wschodu i trochę się to zmieniło.

Baraki Duńczyk będzie tuczył jak za 30 kilo weżmie tyle co za 80 kilo ???? :lol: :lol:

 
Opublikowany : 10/03/2013 5:36 pm
(@vicia1223)
Posty: 1271
Noble Member
 

W Holandii już 15 lat temu był limit krów do ilości hektarów .Masz tyle ha i tle krów możesz mieć . W Polsce 5 ha własnych , 40 dzierżawa na gębę i 100 krów dojnych ....

 
Opublikowany : 15/03/2013 11:57 am
(@vicia1223)
Posty: 1271
Noble Member
 

Mięso i mięso , owoce i warzywa jeszcze więcej dostają chemii a o tym się nie wspomina . Mięso to chociaż się wygotuje usmaży a owoce idą bezpośrednio po obyciu wodą , warzywa chemię ciągną do swojej części podziemnej , to co powyżej ziemi służy tylko do transportu chemii w piach .

10 oprysków w ziemniaku to niby w powietrze pójdzie , prawdziwi plantatorzy do zniszczenia naci zamiast Reglone kupią Roundup bo tani 15 zł litr , 3-4 litry i kopiemy wczesne ziemniaki , nowalijki.

 
Opublikowany : 15/03/2013 12:14 pm
 SA
(@_sa_)
Posty: 682
Honorable Member
 

Mięso i mięso , owoce i warzywa jeszcze więcej dostają chemii a o tym się nie wspomina . Mięso to chociaż się wygotuje usmaży a owoce idą bezpośrednio po obyciu wodą , warzywa chemię ciągną do swojej części podziemnej , to co powyżej ziemi służy tylko do transportu chemii w piach .

10 oprysków w ziemniaku to niby w powietrze pójdzie , prawdziwi plantatorzy do zniszczenia naci zamiast Reglone kupią Roundup bo tani 15 zł litr , 3-4 litry i kopiemy wczesne ziemniaki , nowalijki.

Co mu to szkodzi jak on tym zarobi i jak mu nikt tego nie zabrania tak się kraje jak się daje

 
Opublikowany : 15/03/2013 2:14 pm
 F1
(@_f1_)
Posty: 1613
Noble Member
 

Tak mnie zastanawia kto ma na tym programie odbudowy skorzystać-Banki, firmy produkujące loszki,odbiorca prosiąt wątpię aby prosięta były tańsze niż importowane, konsument na pewno nie :cry: czy nie lepiej te pieniądze przeznaczyć na inne cele np budowa dróg na obszarach wiejskich :roll:

 
Opublikowany : 21/03/2013 3:28 pm
lukas1982
(@lukas1982)
Posty: 3104
Famed Member
 

Żadnego programu odbudowy stad nie będzie.

Martinus (ur ok 1790r) -> Mateusz -> Wawrzyn -> Wojciech -> Jan -> Zdzisław -> No i ja :) w linii prostej
Spptch@wp.pl

 
Opublikowany : 21/03/2013 3:45 pm
(@andrzej19570)
Posty: 1008
Noble Member
 

No i dobrze !!!Ja sam odbudowuje,2 loszki kupiłem 3 miesiące temu,jedną zamówioną mam :D :D

 
Opublikowany : 21/03/2013 4:00 pm
Strona 11 / 18
Share: